Dieta 1200 kcal przy refluksie

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 239
Białka (g) 16
Tłuszcze (g) 2
Węglowodany (g) 38
Śniadanie: 

 

  • 2 kromki chleba graham (60g) z 2 plastrami chudego twarogu (ok 50g) z 2 łyżeczkami konfitury niskosłodzonej
  • Kawa zbożowa z mlekiem 1,5% lub herbata z mlekiem 1,5%
 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 183
Białka (g) 12
Tłuszcze (g) 2
Węglowodany (g) 27
II śniadanie: 
  • 1 mała grahamka posmarowana serkiem białym do smarowania light z 2 plasterkami chudej wędliny z sałatą i ogórkiem kiszonym .

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 424
Białka (g) 34
Tłuszcze (g) 11
Węglowodany (g) 47
Obiad: 

 

  • Zupa krem z cukinii z grzankami
  • Grillowana pierś z kurczaka z surówką z marchewki i młodym ziemniakiem z wody 
 
Składniki na krem z cukinii: (2 porcje) 

 

  • 300g cukinii
  • 2 małe pomidory (200g)sparzone, obrane ze skórki i pozbawione gniazd z pestkami
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • wywar z warzyw (ugotowany na 2 marchewkach, 1 pietruszce, ¼ selera, porze, cebuli i kapuście pekińskiej)- 0,8 litra
  • przyprawy: odrobina soli, gałka muszkatołowa, słodka czerwona papryka

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Cukinię umyć, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, pomidora w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie dodać cukinię i dusić ok 10 minut, po tym czasie dodać pomidory i dusić kolejne 10 minut. Wszystko zalać wywarem i zagotować, doprawić do smaku i zmiksować na jednolitą konsystencję. Podawać z grzankami z chleba graham 

 

Składniki na drugie danie: (2 porcje) 

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (każda po ok 125g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • odrobina soli, słodka czerwona papryka 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Olej, musztardę i przyprawy wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć pierś z kurczaka i odstawić na minimum 2 godziny. Po tym czasie 1 pierś grillować z obydwóch stron (drugą zostawić na następny dzień w marynacie). Podawać z młodym ziemniakiem i surówką z marchewki.

 

Składniki na surówkę z marchewki: (2 porcje) 

 

  • 2 średnie marchewki (ok 300g)
  • ½ średniego jabłka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • ½ łyżeczki cukru 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Marchew umyć, obrać i utrzeć na tarce. Jabłko umyć, usunąć gniazdo, utrzeć na tarce o bardzo drobnych otworach, skropić cytryną żeby nie sczerniało. Marchew wymieszać z jabłkiem, dodać cukier, oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. 

 

Dodatkowo: (na 1 dzień) 

 

  • 1 kromka pieczywa graham na grzanki do zupy
  • 1 duży ziemniak (ok 90g)
 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 119
Białka (g) 2
Tłuszcze (g) 5
Węglowodany (g) 17
Podwieczorek: 

 

  • 1 jabłko (najlepiej podane w postaci pieczonej lub rozdrobnionej)
  • 8 migdałów

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 252
Białka (g) 15
Tłuszcze (g) 13
Węglowodany (g) 18
Kolacja:

 

  • Sałatka z mozzarellą 
 
Składniki: 

 

  • kilka liści sałaty lodowej
  •  ½  ogórka kiszonego
  • ¼ papryki czerwonej
  • ¼ papryki żółtej
  •  garść kiełków brokuła
  •  ½ kulki mozzarelli
  •  kilka świeżych listków bazylii 
 
Na sos: 

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, suszona bazylia 

 

 
Sposób przyrządzenia: 

 

Sałatę lodową podrzeć na mniejsze kawałki lub posiekać, ogórka, papryki pokroić w kostkę (papryki należy upiec w piekarniku nagrzanym do 200oC i obrać ze skóki). Warzywa wymieszać z kiełkami brokuła, przełożyć do miseczki. Poukładać na nich pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wszystko polać sosem i udekorować świeżymi listkami bazylii. Podawać z 1 kromką pieczywa graham (30g)

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 230
Białka (g) 12
Tłuszcze (g) 6
Węglowodany (g) 31
Śniadanie: 

 

  • 2 kromki chleba ciemnego pieczywa (60g)   posmarowane masłem z 2 listkami sałaty z  4 plasterkami chudej wędliny (24g) z 4 plasterkami ogórka kiszonego
  •  Kawa zbożowa z mlekiem 1,5% lub herbata z mlekiem 1,5%
 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 189
Białka (g) 9
Tłuszcze (g) 6
Węglowodany (g) 24
II Śniadanie: 

 

  • Biały koktajl 
 
Składniki: 

 

  • ½ banana
  • 100g mrożonych malin
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 150g kefiru 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Wszystkie składniki zmiksować

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 413
Białka (g) 37
Tłuszcze (g) 11
Węglowodany (g) 42
Obiad: 

 

  • Grillowany mintaj z ryżem i brokułem z wody 
 
Składniki na mintaja  (1 porcja) 

 

  • 1 filet z mintaja
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • odrobina soli, 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Oliwę, cytrynę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć łososia. Grillować z obydwóch stron. Podawać z ryżem i brokułem polanym masłem. 

 
Dodatkowo: 

 

  • 200g brokuła z wody
  • 1 łyżeczka masła do polania brokuła
  • 50g białego ryżu

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 124
Białka (g) 3
Tłuszcze (g) 5
Węglowodany (g) 17
Podwieczorek: 

 

  • 2 miękkie kiwi
  • 8 migdałów

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 257
Białka (g) 33
Tłuszcze (g) 12
Węglowodany (g) 24
Kolacja: 

 

  • Duszone warzywa z fetą 
 
Składniki: 

 

  • 1 średnia marchewka
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 mała pietruszka
  • ½ małej cukinii
  • 1 średni ziemniak
  •  ½  szklanki wywaru warzywnego
  •  50g sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, słodka czerwona papryka, bazylia suszona 
 
Sposób przyrządzenia:
 

Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w plasterki, cukinię i dokładnie umytego ziemniaka pokroić w kostkę. Warzywa oprócz cukinii i brokuła, przełożyć do rondelka, zalać wywarem, dodać przyprawy gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać cukinię i brokuła i gotować kolejne 10-15 minut. Na koniec dodać oliwę, ewentualnie doprawić do smaku. Tak przygotowane warzywa, przełożyć do miseczki, pokruszyć na nie ser fetę. Podawać z 1 kromeczką chleba orkiszowego lub graham.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 253
Białka (g) 10
Tłuszcze (g) 8
Węglowodany (g) 34
Śniadanie:
  • Owsianka z jabłkiem i cynamonem
  • Kawa zbożowa z mlekiem 1,5% lub herbata z mlekiem 1,5% 
Składniki: 
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  •  ½ średniego jabłka
  • cynamon
  • 1/3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • odrobina soli
  • 100ml mleka 1,5% tłuszczu
  • 100ml wody
  • 1 płaska łyżka uprażonych bez dodatku tłuszczu płatków migdałowych 
Sposób przyrządzenia: 

Mleko wymieszać z wodą. Jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach. Do rondelka wlać mleko wymieszane z wodą, wsypać płatki, dodać starte jabłko, odrobinę soli, cukier wanilinowy, cynamon. Gotować do momentu, aż płatki wchłoną całą wodę. Na koniec posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 183
Białka (g) 8
Tłuszcze (g) 5
Węglowodany (g) 26
II Śniadanie: 

 

  • 1 małą grahamka posmarowana masłem z 2 plastrami polędwicy z indyka z sałatą, kiełkami i 3 plasterkami ogórka kiszonego.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 426
Białka (g) 25
Tłuszcze (g) 13
Węglowodany (g) 52
Obiad: 

 

  • Gulasz z  kurczaka z kaszą pęczak  Składniki: (2 porcje) 
  • 200g gulaszowego z  indyka
  • 1 średnia  cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 średnia pietruszka
  • ½ małego selera
  • 0,5 litra wywaru z włoszczyzny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól, słodka czerwona papryka, 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego 
 
Sposób przyrządzenia:

 

 Cebulę pokroić w piórka, marchew i pietruszkę w plasterki, seler w słupki. Gulaszowe z indyka oprószyć sola i słodką czerwoną papryką, natrzeć olejem i odstawić na ok 0,5 godziny. Do garnka wlać gorący wywar z włoszczyzny dodać zamarynowane wcześniej gulaszowe z indyka, marchew, pietruszkę, seler , dodać  słodką czerwoną paprykę, ziele angielski i listki laurowe. Wszystko gotować ok 20 minut. Po tym czasie zrobić zawiesinę z mąki i wody, którą zagęścić gulasz. Podawać z kaszą krakowską:

 

Dodatkowo: (na 1 dzień) 

 

  • 50g kaszy krakowskiej

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 124
Białka (g) 7
Tłuszcze (g) 3
Węglowodany (g) 16
Podwieczorek:

 

  • Jogurt truskawkowy 
 
Składniki: 
  • 120g truskawek mrożonych
  • 150g jogurtu naturalnego  
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Truskawki przełożyć do rondelka i dusić do miękkości. Tak przygotowane truskawki przełożyć do miseczki, rozdrobnić widelcem zalać jogurtem naturalnym i wymieszać.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 251
Białka (g) 19
Tłuszcze (g) 11
Węglowodany (g) 19
Kolacja: 

 

  •  Sałatka z jajkiem i chudą wędliną 
 
Składniki: 

 

  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 jajko
  • 4 plasterki chudej wędliny
  • 1 ogórek kiszony lub małosolny
  •  ¼ papryki czerwonej 
 
Na sos: 

 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  •  sok z cytryny
  • sól, suszona bazylia
  • woda 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Sałatę pokroić, ogórka kiszonego pokroić w kostkę, upieczoną i pozbawioną skórki paprykę pokroić  w paseczki. Wędlinę pokroić w paseczki, jajko w ćwiartki. Warzywa połączyć z sosem i wędliną, wyłożyć do miseczki. Na wszystko ułożyć pokrojone w ćwiartki jajko. Podawać z  1 kromeczką chleba graham.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 243
Białka (g) 16
Tłuszcze (g) 6
Węglowodany (g) 33
Śniadanie: 

 

 

  • 2 kromki chleba orkiszowego (60g)   posmarowane masłem z 2 listkami sałaty z  2 plasterkami chudej wędliny (12g) z 2 cienkimi plastrami chudego sera białego   z kiełkami
  • Kawa zbożowa z mlekiem 1,5% lub herbata z mlekiem 1,5%

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 181
Białka (g) 9
Tłuszcze (g) 6
Węglowodany (g) 22
II Śniadanie: 

 

  • Jogurt jagodowy 
 
Składniki:

 

  • 80g jagód świeżych lub mrożonych
  • 50g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 płaska łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Truskawki przetrzeć przez sitko, przełożyć do miseczki. Dodać miód, simie lniane, jogurt. Dokładnie wymieszać. Posypać otrębami pszennymi.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 427
Białka (g) 34
Tłuszcze (g) 12
Węglowodany (g) 45
Obiad: 

 

  • Bakłażany zapiekane z kurczakiem 
 
kładniki: (2 porcje) 

 

  • 2 małe bakłażany (400g)
  • 4 średnie młode ziemniaki (400g)
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula sparzona wrzątkiem
  • 6 suszonych pomidorów
  •  2 łyżki oleju rzepakowego
  •  przyprawy: zioła prowansalskie, słodka czerwona papryka, sól 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć sola i odstawić na ok 20 minut, następnie obficie spłukać wodą. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w plastry i obgotować ok 15 minut. Opłukane bakłażany grillować z obydwóch stron. Kurczak pokroić w paski i oprószyć przyprawami. Ziemniaki wymieszać z olejem rzepakowym. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ziemniaków i bakłażana, posypać  przyprawami, na to ułożyć kurczaka, a na nich posiekane suszone pomidory i następną warstwę ziemniaków i bakłażana. Zapiekać pod przykryciem ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 119
Białka (g) 2
Tłuszcze (g) 5
Węglowodany (g) 17
Podwieczorek: 

 

  • 1 jabłko
  • 8 migdałów

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 250
Białka (g) 25
Tłuszcze (g) 10
Węglowodany (g) 18
Kolacja: 

 

  • Sałatka z grillowanymi krewetkami 
 
Składniki na grillowane krewetki:

 

  •  100g dużych krewetek
  •  2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól 
 
Sposób przyrządzania: 

 

Z soku z cytryny, imbiru i soli zrobić marynatę, w której umieścić krewetki. Odstawić ok 1 godzinę. Po tym czasie grillować na patelni. 

 
Składniki na sałatkę: 

 

  • 2 garście rukoli
  • ½ papryki (paprykę grillować w piekarniku nagrzanym do 200 oC, aż skórka sczernieje, następnie obrać paprykę ze skórki)
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka oliwy z oliwek sok z cytryny 
  • zioła do sałatek 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Suszonego pomidor pokroić w paseczki, paprykę pokroić w paseczki. Rukolę wymieszać z pomidorem suszonym, papryką, oliwą, sokiem z cytryny i ziołami.  wyłożyć na talerz. Na wszystko wyłożyć krewetki. Podawać z 1 kromeczką jasnego pieczywa (30g)

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak