Dieta 1400 kcal przy refluksie

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 330
Białka (g) 19
Tłuszcze (g) 11
Węglowodany (g) 38
Śniadanie: 

 

  • 1 duża grahamka lub 2 grube kromki chleba orkiszowego (80g) posmarowane masłem z  2 listkami sałaty z 4-6 plasterkami chudej wędliny  z kiełkami i ogórkiem kiszonym
  • Kawa zbożowa z mlekiem 1,5% lub herbata z mlekiem 1,5%

 

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 225
Białka (g) 10
Tłuszcze (g) 6
Węglowodany (g) 33
II Śniadanie: 

 

  • Koktajl bananowo- malinowy 
 
Składniki: 

 

  • 1/2 małego banana
  • 150g malin
  • 150ml mleka 1,5%
  • 2 płaskie łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Wszystkie składniki zmiksować.

 

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 420
Białka (g) 32
Tłuszcze (g) 13
Węglowodany (g) 43
Obiad: 

 

  • Polędwiczki wieprzowe duszone z warzywami z kaszą i duszonym groszkiem zielonym. 

 

Składniki na polędwiczki: 2 porcje 

 

  • 240g polędwiczki wieprzowej
  • 2 małe marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: odrobina soli, tymianek  
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Polędwiczkę pokroić na 4 małe kotleciki, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć solą i tymiankiem. Na rozgrzanej patelni obsmażyć z obydwóch stron, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany seler naciowy przyrumienić. Dodać pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę, podlać odrobiną wody i dusić ok 10-15 minut. Na koniec dodać olej rzepakowy  doprawić do smaku. Podawać z kaszą i gotowanym groszkiem.

 

Składniki na  groszek: 

 

  • 50g groszku zielonego
  • 1 łyżeczka masła
  • odrobina soli 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Groszek ugotować w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić. Do ugotowanego groszku dodać masło i wymieszać.   

 
Dodatkowo: 

 

  • 50g kaszy jęczmiennej

 

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 144
Białka (g) 3
Tłuszcze (g) 7
Węglowodany (g) 18
Podwieczorek: 

 

  • 2 plastry ananasa
  • 12 migdałów

 

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 274
Białka (g) 18
Tłuszcze (g) 9
Węglowodany (g) 29
Kolacja: 

 

  • Sałatka z brokułem i białym serem 
 
Składniki: 

 

  • 200g brokuła (ugotowanego na półtwardo)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 łyżki kiełków słonecznika
  • 1 suszony pomidor
  • 50g białego ser chudego (pokroić w kostkę)
 
Na sos: 

 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • zioła prowansalskie
 
Sposób przyrządzenia:  

 

Brokuła podzielonego na różyczki przełożyć do miski, dodać pokrojonego w kostkę ogórka, sparzone i obrane ze skórki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kiełki, pokrojonego w cienkie paseczki suszonego pomidora. Na warzywa wyłożyć pokrojony w kostkę ser biały. Wszystko polać sosem. Podawać z 1 cienką kromeczka jasnego pieczywa (ok 25g)

 

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 356
Białka (g) 22
Tłuszcze (g) 11
Węglowodany (g) 43
Śniadanie: 

 

  • 1 duża grahamka lub 2 grube kromki chleba orkiszowego (80g)  z pastą z białego sera z warzywami
  • Kawa zbożowa z mlekiem 1,5% lub herbata z mlekiem 1,5% 
 
Składniki na pastę: (2 porcje) 

 

  • 150g twarogu półtłustego
  • 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • garść posiekanych listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina soli 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Sparzonego i obranego ze skórki pomidora pokroić w kostkę i dusić w rondelku z małą ilością wody do momentu aż powstanie sos. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać duszonego pomidora, posiekane listki bazylii, sól, oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 205
Białka (g) 8
Tłuszcze (g) 4
Węglowodany (g) 34
II Śniadanie:

 

  • ½ banana
  • ½ jabłka
  • odrobina cukru wanilinowego
  • cynamon
  • 150g jogurtu naturalnego do 2%
  • 1 łyżka płatków owsianych 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach, posypać cynamonem i cukrem wanilinowym. Przełożyć do miseczki. Dodać drobno pokrojonego banana i wymieszać. Zalać jogurtem naturalnym. Podawać posypane płatkami owsianymi.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 420
Białka (g) 41
Tłuszcze (g) 12
Węglowodany (g) 36
Obiad: 

 

  • Dorsz pieczony z cukinią z ziemniakiem w mundurku i fasolką szparagową 
 
Składniki: 

 

  • 180g fileta z dorsza
  • 1 mała cukinia
  • sól
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  •  świeże listki bazylii
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Dorsza oprószyć przyprawami, polać sokiem z cytryny, olejem i odstawić na ok 20 minut. W międzyczasie cukinię pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na dnie rozłożyć 1 warstwę pokrojonej w plasterki cukinii, prószyć odrobina soli umieścić na nich dorsza. Na dorszu umieścić pozostałą cukinię. Zapiekać ok 10-15 minut pod przykryciem w 180 oC. Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurku i fasolką szparagową. 

 
Dodatkowo: 

 

  • 3 średnie ziemniaki (210g)
  • 200g fasolki szparagowej

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 140
Białka (g) 3
Tłuszcze (g) 6
Węglowodany (g) 19
Podwieczorek: 

 

  • Pieczone jabłko z płatkami migdałowymi 
 
Składniki: 
  • 1  jabłko (180g)
  • cynamon
  • 1  łyżka płatków migdałowych   
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Jabłko umyć obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, wymieszać z cynamonem. Piec do miękkości w piekarniki nagrzanym do 180oC. Na ok 5 minut przed końcem posypać płatkami migdałowymi i piec do ich lekkiego zrumienienia.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 285
Białka (g) 15
Tłuszcze (g) 17
Węglowodany (g) 19
Kolacja: 

 

  • Grillowane warzywa zapiekane pod serem (można zastąpić sałatką grecką) 
 
Składniki: 

 

  • 150g cukinii
  • 150g bakłażana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ kulki mozzarelli light
  • przyprawy: sól, słodka czerwona papryka, oregano 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Cukinię i bakłażana pokroić na skośne plastry (ok 1 cm). Każdy plaster oprószyć solą i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie dokładnie wypłukać i wysuszyć. Tak przygotowane plastry grillować z obydwóch stron na patelni grillowej. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać słodką czerwoną papryką i oregano, polać oliwą, posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą i zapiekać ok 10 minut w 200oC. Podawać z 1 kromeczką jasnego pieczywa.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 330
Białka (g) 22
Tłuszcze (g) 8
Węglowodany (g) 41
Śniadanie: 
  • 1 duża grahamka (80g) z pastą z białego sera
  • Kawa zbożowa z mlekiem 1,5% lub herbata z mlekiem 1,5% 
Składniki na pastę: (2 porcje) 
  • 140g białego sera
  • 2 łyżki kiełków brokuła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina soli 
Sposób przyrządzenia: 

 

Biały ser rozgnieść widelcem. Do sera dodać posiekane kiełki brokuła, koperek, oliwę z oliwek i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 212
Białka (g) 10
Tłuszcze (g) 5
Węglowodany (g) 33
II Śniadanie: 
  • 2 kromki chleba orkiszowego posmarowane serkiem białym do smarowania z sałatą, plasterkiem plasterkami chudej wędliny z kiełkami.
  • 1 małe jabłko

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 442
Białka (g) 25
Tłuszcze (g) 17
Węglowodany (g) 46
Obiad: 
  • Kurczak w sosie koperkowym z ryżem i i duszoną cukinią 
Składniki na kurczaka w sosie koperkowym: (2 porcje)
  • 2 piersi z kurczaka (po 100g każda)
  • 1 średnia cebula
  • 50g jogurtu naturalnego
  • ½ pęczka koperku
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 150ml wywaru z warzyw
  • sól, 
Sposób przyrządzenia: 

Pierś z kurczaka zamarynować w 1 łyżce oleju rzepakowego i przyprawach, odstawić na ok 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, koperek posiekać. Na rozgrzanej patelni przyrumienić z obydwóch stron mięso mięso. Podlać wywarem, dodać drobno posiekaną cebulę i zagotować. Jogurt naturalny podprawić wywarem, połączyć zresztą i wymieszać (należy wcześniej ściągnąć wywar z ognia). Sos doprawić do smaku, dodać koperek i wymieszać. Do tak przygotowanego sosu, wlać olej rzepakowy i wymieszać.  Włożyć kurczaka. Podawać z ryżem i duszoną cukinią.

 
Składniki na duszoną cukinię: 

 

  • ½ średnie cukinii (ok 150g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, suszony tymianek

 

Sposób przyrządzenia: 

Cukinię pokroić w słupki. Dusić na oliwie z przyprawami ok 5-10 minut. Cukinia powinna być chrupka. 

 
Dodatkowo: 
  • 50g ryżu
 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 142
Białka (g) 3
Tłuszcze (g) 7
Węglowodany (g) 17
Podwieczorek: 

 

  • 1 średnie jabłko pieczone lub duszone

  • 12 migdałów

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 271
Białka (g) 12
Tłuszcze (g) 18
Węglowodany (g) 15
Kolacja: 

 

  • Sałatka z  awokado i jajkiem 
 
Składniki: 

 

  • 1 jajko
  •  ¼ awokado
  • garść sałata lodowej
  •  1 łyżka kiełków
  • 1 mały ogórek kiszony
  •  kilka różyczek ugotowanego na półtwardo kalafiora 
 
Na sos: 

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz, sól
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Jajko ugotować na twardo.  Awokado i ogórka kiszonego pokroić w plasterki. Sałatę i warzywa wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz. Na nich poukładać pokrojone w ćwiartki jajko i awokado.  Podawać z 1kromeczką jasnego  pieczywa.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

 

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 320
Białka (g) 14
Tłuszcze (g) 11
Węglowodany (g) 40
Śniadanie: 

 

  • 1 duża grahamka lub 2 grube kromki chleba orkiszowego (80g) posmarowane masłem  z awokado i  chudą wędliną
  • Kawa zbożowa z mlekiem 1,5% lub herbata z mlekiem 1,5% 
 
Składniki: 

 

  • ¼ awokado
  • 4 plasterki chudej wędliny
  • 2 plastry pomidora sparzonego i obranego ze skórki
  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • kiełki
  • pieprz
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Kanapki posmarować awokado, rozłożyć kiełki, wędlinę i pomidora. Oprószyć solą i pieprzem.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

 

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 215
Białka (g) 10
Tłuszcze (g) 4
Węglowodany (g) 34

II Śniadanie: 

  • 1 mała kajzerka z 2 plastrami mozzarelli z sałatą  i kiełkami
  • 1 kiwi
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 435
Białka (g) 32
Tłuszcze (g) 13
Węglowodany (g) 45
Obiad: 

 

  • Makaron z kurczakiem i warzywami 

 

Składniki: 

 

  • 50g makaronu
  • 100g piesi z kurczaka
  • 1 mała marchewka
  • ½ małej cukinii
  • kilka strąków gotowanej fasolki szparagowej
  • kilka różyczek ugotowanego na półtwardo brokuła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, słodka mielona papryka, rozmaryn
  • posiekana natka pietruszki

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Makaron ugotować z 1 łyżką oliwy z oliwek. Soczewicę gotować ok 20 minut. Marchew, cukinię pokroić w plasterki, kurczaka w paski. Warzywa i kurczaka przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać oliwę, przyprawy i dokładnie wymieszać, potrząsając rękawem. Rękaw szczelnie zamknąć nakłuć w dwóch miejscach i piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez ok 20-25 minut. Ugotowany makaron i upieczone warzywa wyłożyć na talerz. Posypać pietruszką.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

 

 

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 141
Białka (g) 8
Tłuszcze (g) 3
Węglowodany (g) 19
Podwieczorek: 

 

  • Jogurt z ananasem 
 
Składniki: 

 

  • 1 plaster ananasa
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka otrębów pszennych 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Ananasa pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki, wymieszać z jogurtem. Wszystko posypać otrębami pszennymi.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 282
Białka (g) 29
Tłuszcze (g) 10
Węglowodany (g) 18
Kolacja: 

 

  • Sałatka z tuńczykiem i mozzarella 
 
Składniki: 

 

  • ½ puszki tuńczyka
  • ¼ opakowania mozzarelli
  • 3 liście sałaty lodowej
  • 2 łyżki kiełków
  • 1 mały ogórek kiszony

 

Na sos: 

 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • odrobina soli, bazylia suszona

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Sałatę lodową pokroić we wstążki, wyłożyć na talerz. Wymieszać z kiełkami. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka wyłożyć za pomocą widelca na warzywa, na nim umieścić mozzarellę. Wszystko polać sosem. Podawać z 1 kromeczką jasnego pieczywa.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak