Dieta przy refluksie 1

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 507
Białka (g) 27
Tłuszcze (g) 15
Węglowodany (g) 65
Śniadanie: 

 

  • 4 kromeczki chleba graham lub pszennego pełnoziarnistego posmarowane masłem (10g) z pastą z twarogu z pomidorem (ok. 3 plastry 75g) z listkami sałaty
  • Kawa rozpuszczalna (słaba) z mlekiem 1,5%  1 łyżeczką miodu
 
Składniki na pastę: (na 2 dni) 

 

  • 140g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 4 łyżki kiełków
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego do 1,5% tłuszczu
  • przyprawy: sól

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać jogurt, posiekane kiełki, koperek, sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

 

Dodatkowo: 

 

  • 4 plastry sparzonego obranego ze skóry pomidoraDodatkowo: 
  • 4 plastry sparzonego obranego ze skóry pomidora

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 215
Białka (g) 7
Tłuszcze (g) 2
Węglowodany (g) 40
II Śniadanie:

 

  • 1 kajzerka (50g)  posmarowana serkiem białym do smarowania   z 2 listkami sałaty z 2 plasterkami chudej wędliny (12g) ½  plasterka  sera żółtego podzielonego na  2 części z ogórkiem bez skórki i pomidorem bez skórki.
  • 1 małe pieczone jabłko

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 695
Białka (g) 35
Tłuszcze (g) 22
Węglowodany (g) 88
Obiad:

 

  • Zupa krem z brokuła z grzanką    
  • Kurczak duszony z warzywami z pieczonymi ziemniakami    
  • Kompot jabłkowy

 

Składniki na zupę: (2 porcje) 

 

  • ½ brokuła
  • ¼ pora (biała część)
  • 1 łyżka masła
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%- ta ilość śmietany jest na 1 dzień
  • sól, gałka muszkatołowa

 

Na wywar warzywny: 

 

  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  •  ½ selera
  • ½ cebuli
  • świeża natka pietruszki
  • 1 litr wody

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Z włoszczyzny ugotować wywar. Brokuła umyć podzielić na różyczki, pora umyć i pokroić. Do garnka wlać chochle wywaru, dodać pora, brokuła i masło, sól, gałkę muszkatołową. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie wlać resztę wywaru, sok z cytryny i gotować (nie przykrywając), aż brokuły będą miękkie. Zmiksować. Nalać 1 porcję do miseczki, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami (25g). 

 

Składniki na kurczaka z warzywami: 

 

  • 100g piersi z kurczaka
  • ½ małej cukinii
  • ¼ bakłażana
  • kilka strąków ugotowanej na półtwardo fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • przyprawy: sól, słodka czerwona papryka, tymianek suszony 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Kurczaka pokroić w paseczki. Z oleju i przypraw zrobić marynatę, z którą wymieszać kurczaka- odstawić na ok 1 godzinę. Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki, ziemniaki w ćwiartki (ziemniaki najlepiej podgotować ok 10-15 minut) Warzywa , ziemniaki i kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, dodać przyprawy, zamknąć szczelnie i kilka razy potrząsnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200oC przez ok 15-20 minut. 

 

Składniki na kompot z jabłek: 

 

  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300ml wody

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Jabłko obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, przełożyć do garnka posypać cukrem, zalać wodą. Gotować ok 20 minut.

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Z włoszczyzny ugotować wywar. Brokuła umyć podzielić na różyczki, pora umyć i pokroić. Do garnka wlać chochle wywaru, dodać pora, brokuła i masło, sól, gałkę muszkatołową. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie wlać resztę wywaru, sok z cytryny i gotować (nie przykrywając), aż brokuły będą miękkie. Zmiksować. Nalać 1 porcję do miseczki, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami (25g). 

 

Składniki na kurczaka z warzywami: 

 

  • 100g piersi z kurczaka
  • ½ małej cukinii
  • ¼ bakłażana
  • kilka strąków ugotowanej na półtwardo fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • przyprawy: sól, słodka czerwona papryka, tymianek suszony 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Kurczaka pokroić w paseczki. Z oleju i przypraw zrobić marynatę, z którą wymieszać kurczaka- odstawić na ok 1 godzinę. Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki, ziemniaki w ćwiartki (ziemniaki najlepiej podgotować ok 10-15 minut) Warzywa , ziemniaki i kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, dodać przyprawy, zamknąć szczelnie i kilka razy potrząsnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200oC przez ok 15-20 minut. 

 
Składniki na kompot z jabłek: 

 

  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300ml wody

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Jabłko obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, przełożyć do garnka posypać cukrem, zalać wodą. Gotować ok 20 minut.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 203
Białka (g) 10
Tłuszcze (g) 7
Węglowodany (g) 24
Podwieczorek:

 

  • ½ banana
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 płaska łyżka siemienia lnianego

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Banana pokroić w plasterki, wymieszać z siemieniem lnianym, zalać jogurtem naturalnym. Wszystko posypać otrębami pszennymi.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

 

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 390
Białka (g) 25
Tłuszcze (g) 8
Węglowodany (g) 53
Kolacja:

 

 

  • Naleśniki z białym serem  Składniki na ciasto: (4 naleśniki= 2 porcje) 
  • 100g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150ml mleka 1,5%
  • 60ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Wszystkie składniki wymieszać. 

 
Składniki na farsz: (2 porcje) 

 

  • 150g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  •  cynamon 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Twaróg przemielić w maszynce lub rozgnieść widelcem. Dodać do niego jogurt, miód i cynamon. Dokładnie wymieszać. Połowę przygotowanego farszu rozłożyć na 2 naleśnikach i zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąt.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 492
Białka (g) 27
Tłuszcze (g) 16
Węglowodany (g) 59
Śniadanie

 

 

  • 4 kromki pieczywa pszennego lub graham posmarowane masłem (10g) lub margaryną z  8 cienkimi plasterkami polędwicy z kurczaka z 2-3 listkami sałaty
  • jajko na miękko
  • Kawa rozpuszczalna (słaba) z mlekiem 1,5%  1 łyżeczką miodu
 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 213
Białka (g) 9
Tłuszcze (g) 3
Węglowodany (g) 36
 II Śniadanie:

 

  • 1 kajzerka z pastą z białego sera z sałata i plastrem pomidora bez skorki i pestek.
  • 1 cienki plaster ananasa 

 

Składniki na pastę:  (2 porcje) 

 

  • 50g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • odrobina soli 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać koperek, jogurt, sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.

 

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 706
Białka (g) 38
Tłuszcze (g) 17
Węglowodany (g) 97
Obiad: 

 

 

  • Zupa kalafiorowa
  • Zapiekanka z ryżem
  • Szklanka soku marchwiowego 

 

 
Składniki na zupę: (2 porcje) 

 

  • kilka różyczek kalafiora (200g)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 100g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kostka rosołowa warzywna 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Do garnka wlać wodę i zagotować.  Marchewkę pietruszkę, seler, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa z kalafiorem wrzucić do wrzątku i gotować z kostką warzywną ok 10-15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Z jogurtu naturalnego i mąki zrobić zawiesinę, którą zabielić zupę. 

 

Składniki na zapiekankę z ryżem: (2 porcje) 

 

  • 1 torebka ryżu
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały seler
  • 200g mielonej piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki tartej bułki
  • słodka czerwona papryka, sól 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Ryż ugotować. Warzywa korzeniowe utrzeć na tarce o dużych otworach. Na dno patelni wlać wodę, wrzucić mielone mięso, warzywa. Posolić i chwilę poddusić. Dodać ryż, połowę posiekanej pietruszki, jogurt, przyprawy, olej rzepakowy, wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, podsypać bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia wyłożyć mięso z ryżem i warzywami. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180oC.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 200
Białka (g) 10
Tłuszcze (g) 10
Węglowodany (g) 10
Podwieczorek: 

 

  • Malinowy jogurt  Składniki: 
  • 150g mrożonych lub świeżych malin
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki miodu 

 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Maliny rozgnieść widelcem, wymieszać w miseczce z miodem. Otręby i siemię lniane podprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodać do malin i wymieszać. Zalać jogurtem naturalnym.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 394
Białka (g) 19
Tłuszcze (g) 13
Węglowodany (g) 50
Kolacja: 
  • Pierogi ruskie 

 

 

Składniki na ciasto: (2 porcje- powinno wyjść ok 16 pierogów) 

 

  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • ok 100ml gorącej woda 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski wymieszać z solą, dodać oliwę. Stopniowa wlewać wodę jednocześnie wyrabiając ciasto. Ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem. 

 

Składniki na farsz: (2 porcje) 

 

  • 125g chudego twarogu
  • 1 malutka cebula
  • 2 średnie ziemniaki (120-130g)
  • 1 łyżeczka masła
  • sól 

 

 

Dodatkowo: 

 

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka masła 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurku. Za pomocą maszynki do mielenia lub praski zmielić twaróg wraz z ugotowanymi wcześniej i obranymi ze skórki ziemniakami. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dno rondelka wlać wodę dodać pokrojoną cebulę i masło. Dusić ok 10-15 minut. Cebulę i sól dodać do ziemniaków i twarogu, dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto rozwałkować za pomocą wałka na ok 2-3 mm placek i za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na każde kółko za pomocą łyżeczki wykładać farsz, i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować wodę z małą ilością soli i 1 łyżką oliwy. Wrzucić pierogi i gotować ok 2 minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem z kleksem jogurtu posypane szczypiorkiem.

 

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 504
Białka (g) 18
Tłuszcze (g) 17
Węglowodany (g) 69
Śniadanie: 

 

  • 4 kromki jasnego pieczywa lub pieczywa graham posmarowane masłem z owocowym twarożkiem
  • Kawa rozpuszczalna (słaba) z mlekiem 1,5%  1 łyżeczką miodu  Składniki na warzywny twarożek: (2 porcje) 
  • 120g serka homogenizowanego naturalnego
  • ½ czerwonej upieczonej i pozbawionej skórki papryki
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Upieczoną paprykę zmiksować za pomocą blendera. Dodać do serka homogenizowanego, doprawić solą, dodać koperek i bazylię. Wymieszać.

 

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 214
Białka (g) 214
Tłuszcze (g) 3
Węglowodany (g) 37
II Śniadanie: 

 

  • Kanapka z indykiem
  • 1 dojrzałe kiwi  Składniki: 
  • 1 mała kajzerka
  • 1 łyżeczka serka białego do smarowania
  • 2 plastry polędwicy z indyka
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • 1 liść sałaty
  • 1 łyżka kiełków 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Kajzerkę przekroić na pół, posmarować serkiem. Spód z serkiem posypać natką pietruszki, wyłożyć kiełki, sałatę i 2 plasterki wędliny, przykryć górną częścią bułki.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 704
Białka (g) 39
Tłuszcze (g) 19
Węglowodany (g) 94
Obiad: 

 

  • Krupnik z warzywami
  • Pulpety rybne z ziemniakami i brokułem z wody
  •  Rozcieńczony sok jabłkowy 

 

 

 
Składniki na zupę: (2 porcje) 

 

  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • ¼ małego selera
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól  

 

 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Kaszę zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Oczyszczone i opłukane warzywa utrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do podgotowanej kaszy, razem gotować pod przykryciem. Na koniec dodać mleko, olej i sól do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. 

 

Składniki na pulpety rybne: (2 porcje) 

 

  • 200g dorsza
  • ½ bułki
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ marchewki
  • ½ małej pietruszki
  • ¼ małego selera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 płaską łyżka mąki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • mielona słodka czerwona papryka, sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć i przemielić 2 razy z rybą podzieloną na mniejsze kawałki. Do masy dodać przyprawy, jajko, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i uformować małe pulpety. W garnku zagotować ok 0,5 litra wody, wrzucić obrane i starte na tarce warzywa i oliwę z oliwek. Dodać pulpety, przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut.. Wyjąć pulpety. Jogurt naturalny wymieszać z mąką, podprawić wywarem, dodać do reszty. Z powrotem włożyć pulpety i zagrzać. Podawać z ziemniakami i brokułem z wody. 

 
Dodatkowo: (na 1dzień) 

 

  • 4 małe ziemniaki  (200g) •    kilka różyczek gotowanego brokuła (100g)
  • rozcieńczony sok jabłkowy ( ¼ szklanki soku + ¾ szklanki przegotowanej wody lub wody mineralnej)

 

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 199
Białka (g) 8
Tłuszcze (g) 3
Węglowodany (g) 36
Podwieczorek: 

 

  • Deser z kaszy manny i owoców  

 

Składniki (2 porcje) 

 

  • 6 łyżek kaszy
  • 1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu
  • 200g malina
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Kaszę mannę wymieszać z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko  wlać kaszę mannę, dodać ekstrakt waniliowy posolić, mieszając zagotować. Umyte maliny przetrzeć przez sitko, wymieszać z cukrem, dodać do kaszy, ubić w mikserze na ubitą masę. Udekorować kilkoma świeżymi malinami.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 383
Białka (g) 20
Tłuszcze (g) 13
Węglowodany (g) 47
Kolacja: 

 

  • Kasza jaglana z warzywami 

 

 
Składniki:

 

 

  • 60g kaszy jaglanej
  • kilka różyczek kalafiora
  • ¼ bakłażana
  • ½ średniej marchewki
  • kilka strąków fasolki szparagowej
  • ½ małej piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, mielona słodka czerwona papryka, ziele angielskie, listki laurowe 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Kurczaka pokroić w paseczki zamarynować w przyprawach i oliwie. Bakłażana pokroić w plasterki oprószyć obficie solą, odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą i grillować z obydwóch stron.   Do garnka wlać wodę (wody ma być 2,5 razy więcej niż kaszy) zagotować. Do gotującej się wody dodać kasze jaglaną, ziele angielskie i listki laurowe i gotować ok 10 minut .Po tym czasie dodać kalafior, fasolkę i pokrojoną w plasterki marchew, zamarynowanego kurczaka. Gotować kolejne 10-15 minut, doprawić do smaku i odstawić po przykryciem na kolejne 20 minut. Po tym czasie dodać grillowanego bakłażana i wymieszać.

 

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 496
Białka (g) 24
Tłuszcze (g) 18
Węglowodany (g) 60
Śniadanie: 

 

  • Jajecznica 

 

 
Składniki: 

 

 

  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka masła
  • sól
  • szczypiorek do posypania 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Jajka wbić do miseczki, posolić i roztrzepać widelcem. Wylać na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażyć stale mieszając. Na koniec dodać masło i wymieszać. Podawać posypane szczypiorkiem i 4 kromeczkami jasnego pieczywa lub pieczywa graham.

 

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 215
Białka (g) 13
Tłuszcze (g) 13
Węglowodany (g) 33
II Śniadanie: 

 

  • 1 mała grahamka z 2 plasterkami chudej wędliny z 2 plasterkami sera białego sałatą i 2 plastrami pomidora bez skórki
  • 1 plaster melona

 

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 705
Białka (g) 46
Tłuszcze (g) 22
Węglowodany (g) 81
Obiad: 

 

  • Rosół z makaronem
  • Roladki z kurczaka z ziemniakami i surówką z marchewki
  • Kompot jabłkowy  Składniki na rosół (2 porcje) 
  • 1 udko z kurczaka obrane ze skóry
  • 1 plaster pręgi wołowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • ¼ pora
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kawałek kapusty włoskiej
  • przyprawy: sól, vegeta 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Do garnka wlać ok 1 litra wody, włożyć udko z kurczaka i pręgę wołową, gotować ok 20 minut. Cebulę przypalić nad palnikiem gazowym lub przyrumienić na patelni. Po tym czasie dodać w całości obrane warzywa. Gotować kolejne 30 minut, pamiętając o wyciągnięciu po ok 15 minutach kapusty włoskiej. Rosół doprawić do smaku. Podawać z cienkim makaronem. 

 

Składniki na roladki: 

 

  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 1 plaster mozzarelli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • sól, mielona słodka czerwona papryka 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Pierś z kurczaka rozbić delikatnie tłuczkiem, natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem rzepakowym i odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie ułożyć na nim pokrojoną w kostkę mozzarellę, zwinąć i związać kordonkiem lub pospinać wykałaczkami. Nagrzać piekarnik do  180o C. Roladkę grillować ze wszystkich stron (patelnia grillowa musi być bardzo dobrze rozgrzana) następnie piec ok 10 minut w piekarniku. Podawać z ziemniakami z wody i surówką z marchewki. 

 
Składniki na surówkę z marchewki: 

 

  • 1 marchewka
  • ¼ małego jabłka
  • odrobina cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Marchewkę i jabłko utrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć do miseczki. Dodać sok z cytryny, oliwę i cukier wymieszać. 

 

Dodatkowo: 

 

  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki cienkiego makaronu do rosołu
  • koperek do posypania ziemniaków
  • szklanka kompotu (patrz przepis I-II dzień)
 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 207
Białka (g) 18
Tłuszcze (g) 7
Węglowodany (g) 17
Podwieczorek: 

 

  • Serek homogenizowany waniliowy z truskawkami na ciepło 

 

Składniki: 

 

  • 100g serka homogenizowanego waniliowego
  • 70g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka prażonych płatków migdałowych 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Truskawki przełożyć do rondelka, podlanego odrobiną wody dusić ok 10-5 minut. Serek przełożyć do miseczki, polać sosem truskawkowym i posypać migdałami.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 382
Białka (g) 19
Tłuszcze (g) 14
Węglowodany (g) 45
Kolacja: 

 

  • Sałatka jarzynowa z chudą wędliną 

 

Składniki: 

 

 

  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • ½ selera z rosołu
  • 1 łyżka groszku zielonego
  • 1 ogórek kiszony
  • ¼ sparzonej małej cebuli
  • 1 średni ziemniak ugotowany w mundurku
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 4 plasterki polędwicy sopockiej 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Warzywa korzeniowe, ogórka i ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać groszek, pokrojoną w kostkę wędlinę, majonez i wymieszać. Podawać z 2 kromkami jasnego pieczywa.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak