Dieta przy refluksie 2

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 490
Białka (g) 22
Tłuszcze (g) 20
Węglowodany (g) 57
Śniadanie: 

 

 

  • 4 kromki chleba orkiszowego lub pszennego posmarowane masłem i pastą mięsną z pomidorem bez skórki
  • Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu 

 

Składniki na pastę: (2 porcje) 

 

  • 80g gotowanej chudej wołowiny
  • 1 łyżka sparzonej, pokrojonej w drobną kostkę cebuli
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Mięso zmielić w maszynce, ogórek pokroić w drobną kostkę. Zmielone mięso przełożyć do miseczki, dodać ogórka, cebulę, pietruszkę, majonez oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.  Tak przygotowaną pastę nałożyć na pieczywo posmarowane masłem. Podawać z pomidorem.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 220
Białka (g) 11
Tłuszcze (g) 4
Węglowodany (g) 37
II Śniadanie: 

 

  • 1 mała grahamka posmarowana 1 łyżeczką koncentratu pomidorowego z 2 plastrami mozzarelli z kiełkami i sałatą
  • 1 małej pieczone jabłko

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 702
Białka (g) 39
Tłuszcze (g) 22
Węglowodany (g) 85
Obiad: 

 

  • Zupa selerowa z grzankami
  • Bitki cielęce w jarzynach z ziemniakami i duszoną cukinią
  • Szklanka soku marchwiowego 

 

Składniki na zupę (2porcje)

 

 

  • 1 pietruszka
  • 1 duży seler
  •  ½ pora
  •  ½ szklanki śmietanki słodkiej 18%
  • 1 łyżka mąki •    1 łyżeczka masła
  • 1 średni ziemniak
  • 1 łyżka zieleniny
  • ok 1 litra wywaru z włoszczyzny
  • sól,  gałka muszkatołowa 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Seler umyć, pokroić. Pietruszkę, seler i ziemniaka pokroić w kostkę. Wywar warzywny zagotować, dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Dodać mało, przyprawy. Ze śmietanki i mąki zrobić zawiesinę, którą połączyć zresztą zupy. Ponownie zagotować. Na koniec doprawić do smaku gałką muszkatołową. Podawać z grzankami. 

 

Składniki na bitki cielęce: (2 porcje) 

 

  • 240g cielęciny bez kości
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • sól, majeranek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Cielęcinę rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i majerankiem, włożyć do rondla, podlać wodą, i dusić pod przykryciem. Pietruszkę i marchew obrać o pokroić w plasterki, seler naciowy posiekać. Warzywa dodać wraz z olejem pod koniec duszenia. Uduszone bitki posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami i grillowaną cukinią. 

 

Składniki na grillowaną cukinię: (1 porcja) 
  • ½ małej cukinii •    sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Cukinię pokroić w plastry, posypać obficie solą i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą i osuszyć grillować z obydwóch stron. 

 

Dodatkowo: 

 

  • 25g grzanek do zupy
  • 5 średnich ziemniaków
  • szklanka soku marchwiowego
 
 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 203
Białka (g) 4
Tłuszcze (g) 2
Węglowodany (g) 43
Podwieczorek: 

 

  • Kisiel owocowy 

 

Składniki: 

 

  • 150g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 50g borówki amerykańskiej
  •  ½ małego jabłka
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Truskawki i borówkę amerykańską rozgnieść widelcem, jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach i skropić cytryną. Do wrzącej wody wrzucić truskawki, gotować 5-10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać do wody z owocami. Gotować do momentu, aż kisiel zgęstnieje. Kisiel wyłożyć do miseczki, na wierzchu wyłożyć starte jabłko, całość polać jogurtem.

 
 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 400
Białka (g) 30
Tłuszcze (g) 8
Węglowodany (g) 50
Kolacja: 

 

  • Knedle serowe z malinami 

 

Składniki: (2 porcje) 

 

  • 200g chudego twarogu
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100g malin
  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Ser zmielić, połączyć z mąką, jajem, odrobiną soli i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulki, które następnie spłaszczyć. Na placuszkach rozłożyć maliny. Sklejać podnosząc brzegi placuszka do góry i skleić i uformować kulę. Knedle wrzucać do gorącej wody i gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Knedle podawać polane maslem z jogurtem naturalnym wymieszanym z  miodem. 

 

Dodatkowo: 

 

  • 50g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka masła
 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 503
Białka (g) 20
Tłuszcze (g) 15
Węglowodany (g) 72
Śniadanie: 

 

  • 4 kromeczki jasnego pieczywa posmarowana masłem z chudą wędliną i koperkowym twarożkiem z sałatą i pomidorem bez skórki
  • Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu 

 

Składniki na koperkowy twarożek (2 porcje) 

 

  • 50g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt, koperek i sól. Dokładnie połączyć.  Bułkę przekroić na pół, posmarować masłem i połową porcji koperkowego twarożku, rozłożyć po listku sałaty rozłożyć wędlinę i pomidora. 

 

Dodatkowo: 

 

  • 4 listki sałaty
  • 4 plastry pomidora bez skórki
  • 4 cienkie plasterki chudej wędliny

 

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 218
Białka (g) 10
Tłuszcze (g) 3
Węglowodany (g) 36
II Śniadanie: 

 

  • 1 mała grahamka posmarowana serkiem białym do smarowania z 2 plasterkami polędwicy sopockiej z kiełkami i pomidorem bez skórki
  • 1 plaster ananasa

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 699
Białka (g) 45
Tłuszcze (g) 19
Węglowodany (g) 82
Obiad: 

 

  • Zupa szpinakowa z jajkiem i ryżem
  • Grillowane kotleciki mielone z pure z ziemniaków i buraczkami
  •  Szklanka wody z cytryną 

 

Składniki na zupę szpinakową: (2 porcje) 

 

  • 150g mrożonego szpinaku lub świeżego gotowanego
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka lub ½ średniej
  • ¼ małego selera
  • 1 płaska łyżka mąki
  • ½ szklanki mleka 1,5%
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki ryżu
  • 1 jajko
  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Oczyszczone warzywa opłukać, rozdrobnić, ugotować z nich wywar. Warzywa (pietruszkę i seler) wykorzystać do innej potrawy, marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Dodać szpinak, ryż i gotować ok 15 minut. Z mąki, oleju i mleka zrobić zawiesinę, którą podprawić zupę, ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jajko i wymieszać. 

 

Składniki na kotleciki: (2 porcje) 

 

  • 200g chudej wołowiny
  • ½ namoczonej w mleku kajzerki
  • 1 jajko
  • ¼ małej czerwonej papryki
  • ¼ małej żółtej papryki
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • sól, tymianek 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Paprykę wyłożyć na pergamin do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 oC ustawionym na funkcję grilla, do momentu aż skórka mocno się zarumieni. Następnie przełożyć paprykę do miseczki, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do wystygnięcia. Ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę sparzyć. Mięso zmielić, dodać do niego namoczoną, odciśniętą grahamkę, jajko, warzywa i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Uformować dwa kotlety które grillować z obydwóch stron. Podawać z pure i buraczkami. 

 

Składniki na pure ziemniaczane: (2 porcje) 

 

  • 0,4 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • gałka muszkatołowa 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Ugotować do miękkości. Wodę odcedzić a ziemniaki ugnieść za pomocą tłuczka, jednocześnie dodając masło i mleko. Pod koniec ugniatania pure doprawić i dokładnie wymieszać. 

 

Składniki na buraczki: ( 2 porcje) 

 

  • 3 średnie buraki (ok 400g)
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mąki
  •  2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina cukru i soli do smaku 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Buraki ugotować, ostudzić i obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Mąkę zrumienić na patelni bez tłuszczu, połączyć z oliwą, rozprowadzić wrzącym mlekiem, dodać do starych buraków, mieszają doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.

 

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 200
Białka (g) 4
Tłuszcze (g) 8
Węglowodany (g) 27
Podwieczorek: 

 

  • 1 średni banan
  • ok 15 migdałów

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 390
Białka (g) 15
Tłuszcze (g) 11
Węglowodany (g) 57
Kolacja: 

 

  • Makaron z duszoną cykorią 

 

Składniki: (2 porcje) 

 

  • 120g makaronu penne
  • 2 cykorie
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól
  • posiekana natka pietruszki 

 

 
Sposób przyrządzenia: 

 

Makaron ugotować. Oczyszczoną cykorię umyć, obgotować, zalewając wrzącą, osoloną wodą. Odcedzić i pokroić w mniejsze części.  Mąkę zarumienić na patelni bez dodatku tłuszczu, połączyć z oliwą, rozprowadzić mlekiem, dodać do cykorii dusić do miękkości. Dodać parmezan i wymieszać. Tak przygotowaną cykorię wyłożyć na makaron.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 501
Białka (g) 22
Tłuszcze (g) 18
Węglowodany (g) 62
Śniadanie: 
  • 4 kromeczki jasnego pieczywa posmarowane masłem z pastą rybną
  •  Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu 

 

Składniki na pastę rybną: (2 porcje) 

 

  • ½ opakowania ricotty
  • ¼ puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mały ogórek kiszony •    sól 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Ricottę przełożyć do miseczki, dodać tuńczyka, pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego, sól. Dokładnie wymieszać.

 

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 202
Białka (g) 11
Tłuszcze (g) 3
Węglowodany (g) 33
II Śniadanie:  
  • 1 mała grahamka z pietruszkowym twarożkiem z kiełkami i sałata
  • 1 plaster melona 
 
Składniki na twarożek: (2 porcje) 

 

  • 50g twarogu półtłustego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Twarożek rozgnieść widelcem, dodać natkę pietruszki, jogurt naturalny i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

 

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 713
Białka (g) 38
Tłuszcze (g) 21
Węglowodany (g) 92
Obiad: 

 

  • Zupa koperkowa z ryżem
  • Ryba zapiekana z cukinią i mozzarellą z ryżem i brokułem z wody
  • Szklanka rozcieńczonego soku jabłkowego (½ szklanki wody z ½ szklanki soku) 
 
Składniki na zupę koperkową: (2 porcje) 

 

  • 1 mała marchewka
  •  ½ małe pietruszki
  • ¼ małego selera
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki ryżu
  • 75g jogurtu naturalnego
  • sól

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w małą kostkę, zalać ok 1 litrem wody i zagotować.  Dodać ryż i gotować ok  10-15 minut. Dodać posiekany koperek. Z mąki, oleju i jogurtu zrobić zwiesinę, którą wymieszać z zupą. Doprawić do smaku. 

 
Składniki na rybę z cukinią: (2porcje) 

 

  • 2 małe filety z chudej ryby (mintaj lub dorsz) (100 jeden)
  • ½  kulki mozzarelli light
  • 1 średnia cukinia (300g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • sól, bazylia, tymianek 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Cukinię pokroić w plasterki, ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i posypać przyprawami. Na cukinii ułożyć rybę, posypaną solą  i skropioną sokiem z cytryny, na rybie ułożyć plastry mozzarelli. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C i zapiekać rybę przez ok 15-20 minut. Podawać z ziemniakami i brokułem z wody. 

 

Dodatkowo: 

 

  • 4 średnie ziemniaki
  • 150g brokuła z wody

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 209
Białka (g) 9
Tłuszcze (g) 9
Węglowodany (g) 24
Podwieczorek: 

 

  • Jabłkowy jogurt 

 

 
Składniki: 

 

  • 1 małe jabłko
  • 150g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka prażonych płatków migdałowych 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Jabłko obrać, utrzeć na tarce i wymieszać z cukrem wanilinowym, prażonymi migdałami i jogurtem.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 401
Białka (g) 26
Tłuszcze (g) 18
Węglowodany (g) 35
Kolacja: 

 

  • Sałatka z sera i zielonych warzyw 

 

Składniki: 

 

 

  • 2 plastry sera białego (70g)
  • 100g brokuła podzielonego na różyczki
  • 100g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki groszku zielonego mrożonego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu 

 

Na sos: 

 

  • 25g jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Na osolony wrzątek wrzucić fasolkę i gotować ok 10 minut, po tym czasie dodać brokuła i groszek zielony i gotować jeszcze ok 5 minut (warzywa mają być kruche). W międzyczasie zarumienić na patelni sezam i zrobić sos.  Ugotowane warzywa wymieszać z serem obtoczonym w ziołach prowansalskich i pokrojonym w kostkę,prażonym sezamem. Wszytko polać wcześniej przygotowanym sosem. Podawać z 2 kromkami pieczywa orkiszowego

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 508
Białka (g) 24
Tłuszcze (g) 14
Węglowodany (g) 76
Śniadanie: 

 

  • Tosty z jajkiem sadzonym i chudą wędliną i kiełkami
  • Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem 1,5% z 1 łyżeczką miodu 
 
Składniki na tosty: 

 

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 jajko
  • 4 plasterki chudej wędliny
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki kiełków pszenicy (lub innych)
  • 2 listki sałaty 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Chleb tostowy opiec w opiekaczu lub piekarniku. Posmarować masłem, wyłożyć kiełki po listku sałaty, po 2 plasterki wędliny i po ½ jajka sadzonego (zrobić na patelni bez dodatku tłuszczu). Przykryć.

 

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 228
Białka (g) 6
Tłuszcze (g) 3
Węglowodany (g) 45
II Śniadanie: 

 

  • 1 mała kajzerka posmarowana serkiem z 2 płaskimi łyżeczkami konfitury niskosłodzonej
  • 1 miękkie kiwi
 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 694
Białka (g) 34
Tłuszcze (g) 27
Węglowodany (g) 80
Obiad: 

 

  • Zupa krem z groszku zielonego z groszkiem ptysiowym
  • Kurczak duszony w jabłkach z żurawiną z ziemniakami
  • Szklanka wody z cytryną 
 
 
Składniki: 

 

  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • 80g groszku zielonego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/6 szklanki śmietanki 18%
  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Wywar warzywny doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się wywaru wrzucić groszek i gotować do miękkości. Jak groszek będzie miękki, zmiksować. Ze śmietanki i mąki zrobić zawiesinę, którą wymieszać z zupą. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z grzankami.

 

Składniki na kurczaka duszonego w jabłkach: 

 

 

  • 1 małe udka
  • 1 małe jabłko
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • przyprawy: odrobina soli, słodka czerwona papryka, tymianek 
 
Sposób przyrządzenia:

 

Kurczaka umyć, przyprawić solą, słodką czerwoną papryką i tymiankiem i posmarować olejem rzepakowym. Na patelni bez dodatku tłuszczu, przyrumienić kurczaka z obydwóch stron zaczynając od strony ze skórą. Cebulę posiekać w piórka dodać do kurczaka i przyrumienić, podlać wodą i dusić ok 0,5 godziny. Po tym czasie dodać jabłko pokrojone w ćwiartki i żurawinę i dusić jeszcze ok 15 minut. Podawać z ziemniakami. (z kurczaka po uduszeniu należy usunąć skórę) 

 
Dodatkowo: 

 

  • 20g groszku ptysiowego3 średnie ziemniaki (ok 200g)

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 200
Białka (g) 9
Tłuszcze (g) 6
Węglowodany (g) 25
Podwieczorek: 

 

  • Koktajl bananowo- malinowy 

 

Składniki: 

 

  • ½ banana
  • 70g malin
  • 2/3 szklanki mleka 1,5% tłuszczu
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Wszystkie składniki zmiksować.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 393
Białka (g) 13
Tłuszcze (g) 17
Węglowodany (g) 47
Kolacja:  

 

  • Grillowane warzywa zapiekane z ryżem i serem 
 

 

Składniki: 

 

 

 

  •  ½ małej cukinii
  • ½ małego bakłażana
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50g sera feta
  • 50g ryżu
  • przyprawy: sól, bazylia suszona 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Ryż ugotować. Fetę pokroić w małą kostkę.  Cukinię i bakłażana pokroić na skośne plastry (ok 1 cm). Każdy plaster oprószyć solą i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie dokładnie wypłukać i wysuszyć. Tak przygotowane plastry grillować z obydwóch stron na patelni grillowej. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać oliwę i ponownie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym na dnie poukładać na przemian jedną warstwę grillowanej cukinii i bakłażana- każdą warstwę oprószyć bazylią, na nią wyłożyć ryż z pomidorami. Wszystko przykryć drugą warstwą grillowanych cukinii i bakłażana. Polać oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez ok 15-20 minut. Ok 10 minut przed końcem posypać serem i włożyć do piekarnika.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak