Dieta przy refluksie 3

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 509
Białka (g) 21
Tłuszcze (g) 14
Węglowodany (g) 74
Śniadanie: 

 

  •  Kanapki z awokado
  • Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem z 1 łyżeczką mleka 

 

Składniki: 

 

  • ½ dojrzałego awokado
  • 4 kromki chleba graham lub pieczywa pszennego
  • 40g twarogu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Twaróg wymieszać z jogurtem, płatkami migdałowymi i koperkiem. Tak przygotowana pastą posmarować kanapki i rozłożyć awokado.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 200
Białka (g) 8
Tłuszcze (g) 6
Węglowodany (g) 29
II Śniadanie: 
 
  • 1 mała kajzerka posmarowana  masłem z 2 plasterkami polędwicy z indyka z liskiem sałaty i kiełkami brokuła.
  • Kilka truskawek

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 723
Białka (g) 33
Tłuszcze (g) 28
Węglowodany (g) 104
Obiad: 

 

  • Zupa krem z warzyw
  • Kurczak po chiński z makaronem
  • Szklanka soku jabłkowego 

 

Składniki: (2 porcje) 

 

  • 1 mała cukinia
  • 100g brokuła
  • 100g kalafiora
  • 1 średni pomidor
  • 1 malutka cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, słodka czerwona papryka, bazylia 
 
Sposób przyrządzenia:  

 

Cukinię pokroić w kostkę, brokuła i kalafior podzielić na różyczki, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa poddusić na odrobinie wody, następnie dodać olej i przyprawy i dusić ok 5 minut. . Po tym czasie zalać 0,8 litra wywaru i gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować. Podawać z grzanką.

 

Składniki na kurczaka po chińsku: (2 porcje) 

  • 200g mięsa z udek z kurczaka (można kupić gotowe, albo trzeba wyfiletować)
  • 100g pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 łyżki pędów bambusa
  • 4 grzybki mung
  • 10g świeżego imbiru
  •  2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Mięso pokroić w paseczki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżki sosu sojowego, pozostawić na ok 1 godzinę. W międzyczasie marchew i pietruszkę obrać i pokroić w słupki, pora pokroić w plasterki. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Na wodzie poddusić zamarynowane mięso, dodać olej, grzyby i dusić ok 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa i dusić wszystko do miękkości. Na koniec dodać łyżkę sosu sojowego i ewentualnie sól do smaku. Podawać z makaronem ryżowym. 

 

Dodatkowo: 

 

  • 20g grzanek z jasnego pieczywa
  •  50g makarony ryżowego
  • szklanka soku marchwiowego

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 197
Białka (g) 9
Tłuszcze (g) 5
Węglowodany (g) 27
Podwieczorek: 

 

  • Koktajl bananowo-truskawkowy

 

Składniki: 

 

  • ½ banana
  • 120g truskawek
  • 150ml mleka 1,5% tłuszczu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów pszennych 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Wszystkie składniki zmiksować

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 385
Białka (g) 25
Tłuszcze (g) 8
Węglowodany (g) 53
Kolacja: 

 

  • Zapiekanka z tuńczykiem 

 

Składniki: (2 porcje) 

 

  • 140g makaronu muszelki
  • ½ paczki mrożonego szpinaku
  • 4 średnie pieczarki
  • ½ puszki tuńczyka w oleju
  • 10g tartej mozzarelli
  • sól, oregano 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Makaron ugotować. Makaron, tuńczyka, pieczarki pokrojone w plasterki, szpinak ułożyć warstwowo w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i oregano. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 25 minut. Na pięć minut przed wyciągnięciem, posypać mozzarellą.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 506
Białka (g) 18
Tłuszcze (g) 16
Węglowodany (g) 71
Śniadanie: 

 

  • 4 kromki jasnego pieczywa posmarowana masłem z koperkowym twarożkiem z 4 cienkimi plasterkami chudej wędliny z pomidorem bez skórki
  • Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem z 1 łyżeczką mleka 

 

Składniki na koperkowy twarożek: (2 porcje) 

 

  • 50g serka homogenizowanego
  • 1 łyżka koperku
  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Serek przełożyć do miseczki, dodać koperek i sól. Dokładnie wymieszać.  Polową porcją serka smarować, połówki bułki z masłem, rozłożyć wędlinę i po 2 plasterki pomidora bez skórki.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 232
Białka (g) 10
Tłuszcze (g) 4
Węglowodany (g) 37
II Śniadanie: 

 

  • 1 mała kajzera z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym
  • 1 miękkie kiwi 

 

Składniki: 

 

  • ¼ tuńczyka w oleju
  • ½  małego ogórka kiszonego 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Tuńczyka przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać startego na tarce ogórka kiszonego, odrobinę soli i wymieszać.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 713
Białka (g) 32
Tłuszcze (g) 24
Węglowodany (g) 90
Obiad: 

 

  • Zupa ziemniaczana
  • Szaszłyki z kurczaka z ryżem
  • Rozcieńczony sok ananasowy 

 

Składniki na zupę: (2 porcje) 

 

  • ½ marchewki
  • ½ malej pietruszki
  • 1/8 małego selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • majeranek, sól 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Umyte warzywa, obrać pokroić w kostkę zalać ok 0,6 litra wody i gotować pod przykryciem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, i gotować pod przykryciem do miękkości. Z mleka, mąki, oleju zrobić zawiesinę, wlać do zupy, zagotować. Doprawić solą i majerankiem do smaku. Podawać posypaną koperkiem z grzankami. 

 

Składniki na szaszłyki: (2 porcje) 

 

  • 200g piersi z kurczaka
  • ½ cukinii
  • ½ bakłażana
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, bazylia, tymianek 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Przygotować marynatę: do miski wlać oliwę, sok z cytryny, roztarty czosnek. Do miski z marynatą dodać pokrojoną  kostkę pierś z kurczaka, pokrojone w większą kostkę bakłażana i cukinię oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki.  Składniki dokładnie wymieszać, dodać sól, bazylię i oregano. Odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie składniki nabijać na patyczki do szaszłyków i piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 25 minut. Podawać z ryżem. 

 
Dodatkowo: 

 

  • 30g ryżu
  • 25g grzanek

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 196
Białka (g) 9
Tłuszcze (g) 4
Węglowodany (g) 4
Podwieczorek: 

 

  • Melonowy jogurt   
 
Składniki: 
  • 2 plastry melona
  • 150g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki miodu
  • 2 łyżki płatków owsianych 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Melona pokroić w kostkę, wymieszać z miodem, zalać jogurtem naturalnym. Posypać płatkami owsianymi.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 379
Białka (g) 12
Tłuszcze (g) 13
Węglowodany (g) 53
Kolacja: 

 

  • Makaron z zielonym pesto 
 
Składniki na pesto: 

 

  • 60-80g świeżej bazylii
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 25g orzechów piniowych lub migdałów
  • 3 ząbki czosnku 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Posiekana bazylię, parmezan, rozgnieciony czosnek, orzeszki piniowe (migdały) i oliwę utrzeć na gładką masę w malakserze. Tak przygotowane pesto, przełożyć do słoiczka i trzymać szczelnie zamknięte w lodówce. 

 
Składniki na makaron z pesto: 

 

  • 70g makaronu penne
  • 2 łyżki pesto 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz, dodać pesto i wymieszać.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 505
Białka (g) 22
Tłuszcze (g) 13
Węglowodany (g) 76
Śniadanie: 

 

  • 1 duża bułka pszenna posmarowana masłem z serkiem wiejskim z warzywami
  • Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem z 1 łyżeczką mleka 

 

Składniki na serek: (2 porcje) 

 

  • 100g serka wiejskiego
  • 2 łyżki kiełków pszenicy
  • 4 plasterki chudej wędliny
  • ¼ ogórka zielonego
  • sól 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Serek wiejski przełożyć do miseczki, dodać kiełki, obranego ze skórki i startego na tarce ogórka zielonego, pokrojoną w paseczki wędlinę, sól i wymieszać.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 212
Białka (g) 11
Tłuszcze (g) 8
Węglowodany (g) 24
II Śniadanie: 

 

  • Musli z kiełkami 

 

Składniki: 

 

  • 5 łyżek serka homogenizowanego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kiełków pszenicy
  • ½ łyżeczki miodu
  • 60g truskawek
  • ¼ banana
  • łyżka płatków kukurydzianych 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Serek z mlekiem ubić trzepaczką, dodać miód, kiełki pszenicy i dokładnie wymieszać. Truskawki umyć przekroić na pół, banan pokroić w plasterki. Owoce dodać do twarożku. Całość posypać płatkami kukurydzianymi. 

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 703
Białka (g) 48
Tłuszcze (g) 28
Węglowodany (g) 71
Obiad: 

 

  • Zupa szczawiowa z ryżem
  • Wołowe mielone z fetą z ziołowymi ziemniaczkami i brokułem z wody 

 

Składniki na zupę: (2 porcje) 

 

  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 150g szczawiu drobno posiekanego
  • 0,7 litra wywary warzywnego
  • 125ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Marchewkę i pietruszkę chwilę podgotować w wywarze z warzyw. Dodać szczaw. Wszystkie warzywa gotować do miękkości, przez kilka minut. Dodać jogurt grecki wymieszany  z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotować ciągle mieszając. Podawać z ryżem. 

 

Składniki na mielone z fetą: (2 porcje) 

 

  •  200g mielonej wołowiny
  • ½ namoczonej w mleku kajzerki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 1 jajko
  • 50g fety
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  •  sól   

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Czosnek posikać z szałwią. Fetę pokroić w kostkę. Mielona wołowinę, przełożyć do miski, dodać jajko, namoczoną w mleku kajzerkę, sól, szałwie i czosnek i dokładnie wszystko wymieszaj. Uformować 2 kotlety, które nadziać fetą. Posmarować oliwą, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok10-15 minut. Podawać z ziołowymi ziemniakami.  

 

Składniki na ziołowe ziemniaki: (2 porcje) 

 

  • 10 małych ziemniaczków
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki grubej soli

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Ziemniaki ugotować w niewielkiej ilości soli. Masło rozgrzać na patelni. Ugotowane ziemniaki wyłożyć na talerz polać masłem oprószyć solą i posypać ziołami. 

 

Dodatkowo: 

 

  • 2 łyżki ryżu do zupy (dla jednej osoby)
  • 150g brokuła z wody (dla jednej osoby)
 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 209
Białka (g) 9
Tłuszcze (g) 9
Węglowodany (g) 24
Podwieczorek: 

 

  • Jabłkowy jogurt 

 

Składniki: 

 

  • 1 małe jabłko
  • 150g jogurtu naturalnego
  •  ½ łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka prażonych płatków migdałowych 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Jabłko obrać, utrzeć na tarce i wymieszać z cukrem wanilinowym, prażonymi migdałami i jogurtem.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 371
Białka (g) 9
Tłuszcze (g) 9
Węglowodany (g) 49
Kolacja: 

 

  • Zielone risotto 
 
Składniki: (2porcje) 

 

  • 120g ryżu na risotto
  • ½ litra wywaru warzywnego
  • 100ml wina białego wytrawnego
  • ½ małej cukinii
  •  2 gałązki selera naciowego
  • kilka strąków zielonej fasolki szparagowej
  •  1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka parmezanu
  • 2 gałązki tymianku, sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Seler naciowy drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, na której podsmażyć seler naciowy, dodać ryż, tymianek i sól. Dusić do momentu, aż wszystkie ziarenka ryżu się zeszklą. Dodać pokrojona w kostkę cukinię, przekrojone na pół strąki fasolki szparagowej. Zalać winem i dusić  aż całe wino wyparuje. Wywar warzywny należy dodawać stopniowo, ciągle mieszając, aż ryż będzie odpowiednio miękki. Dodać masło i stary parmezan, wymieszać.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 504
Białka (g) 17
Tłuszcze (g) 16
Węglowodany (g) 71
Śniadanie: 

 

  • Duża pszenna bułka z omletem
  • Słaba kawa lub kawa zbożowa z mlekiem z 1 łyżeczką mleka 
 
Składniki: 

 

  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 2 liście sałaty
  • 1 duża grahamka
  • 2 plasterki obranego ze skórki pomidora
  •  sól 

 

Sposób przyrządzenia:

 

Jajko umyć, wbić do miseczki. Dodać oliwę, posiekany szczypiorek, sól. Roztrzepać widelcem. Zawartość wylać na patelnie i zarumienić z obydwóch stron. Podawać  w bułce posmarowanej masłem z 2 listkami salaty i 2 plasterkami pomidora bez skórki.
 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 180
Białka (g) 8
Tłuszcze (g) 6
Węglowodany (g) 23
II Śniadanie:

 

  • 2 kromki chleba graham posmarowane masłem z 2 plasterkami chudej wędliny z sałatą i ogórkiem kiszonym

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 708
Białka (g) 42
Tłuszcze (g) 19
Węglowodany (g) 80
Obiad: 

 

  • Rosół z lanymi kluskami
  • Pieczony filet z mintaja z ziemniakami z surówką z kiszonej kapusty
  • Rozcieńczony sok jabłkowy 

 

 

Składniki na rosół: (2 porcje) 

 

  • 250g udźca z indyka bez skóry
  • 1 cebula
  • włoszczyzna bez kapusty
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • ½ pęczka lubczyku
  • 2 listki laurowe
  •  kilka ziarenek ziela angielskiego
  •  sól
 
Składniki na kluski: (2 porcje) 

 

  • 2 białka z jajek
  • ¼ szklanki mąki 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Do garnka włożyć umyte mięso i obrane warzywa, dodać przyprawy i zalać zimną wodą ok 1,5 litra. Gotuj ok 3 godzin. Pod koniec gotowania wywar należy posolić. Po upływie 3 godzin rosół należy przecedzić i ponownie zagotować. Białka jaj i mąkę dokładnie wymieszać, i za pomocą widelca wlewać do rosołu. Rosół podawać z natką pietruszki. 

 

Składniki na mintaja: 

 

  • 150g fileta z mintaja lub innej chudej ryby
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • świeże listki bazylii
  •  sól 
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Filet oprószyć przyprawami, polać oliwą i sokiem z cytryny. Obłożyć listkami bazylii. Odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie zawinąć w folię wyłożoną pergaminem do pieczenia i piec ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C . Podawać z surówka z kiszonej kapusty i gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

 

Składniki na kluski: (2 porcje) 

 

  • 2 białka z jajek
  • ¼ szklanki mąki 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Do garnka włożyć umyte mięso i obrane warzywa, dodać przyprawy i zalać zimną wodą ok 1,5 litra. Gotuj ok 3 godzin. Pod koniec gotowania wywar należy posolić. Po upływie 3 godzin rosół należy przecedzić i ponownie zagotować. Białka jaj i mąkę dokładnie wymieszać, i za pomocą widelca wlewać do rosołu. Rosół podawać z natką pietruszki. 

 

Składniki na mintaja: 

 

  • 150g fileta z mintaja lub innej chudej ryby
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • świeże listki bazylii
  • sól 

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Filet oprószyć przyprawami, polać oliwą i sokiem z cytryny. Obłożyć listkami bazylii. Odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie zawinąć w folię wyłożoną pergaminem do pieczenia i piec ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C . Podawać z surówka z kiszonej kapusty i gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

 

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 212
Białka (g) 8
Tłuszcze (g) 5
Węglowodany (g) 32
Podwieczorek: 

 

  • Jogurt z ananasem

 

 

Składniki: 

 

  • 2 plastry ananasa
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki miodu  

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Ananasa pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, wymieszać z miodem i siemieniem lnianym  i zalać jogurtem naturalnym.

 
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 392
Białka (g) 7
Tłuszcze (g) 14
Węglowodany (g) 59
Kolacja: 

 

  • Ryż z jabłkami 
 
Składniki: (2 porcje) 

 

  • 1 torebka ryżu
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (na 1 dzień)
  • 2 łyżki masła
  • cynamon
  • 1 łyżka cukru brązowego 
Sposób przyrządzenia: 

 

Ryż ugotować. Jabłka obrać ze skórki, utrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko wymieszać z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, układać warstwowo ryż z jabłkami. Zapiekać pod przekryciem w piekarniku nagrzanym do 180 oC . Podawać z 2 łyżkami jogurtu greckiego.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak