Dozwolone i przeciwwskazane produkty

Produkty Dozwolone Przeciwwskazane
Zbożowe

PIECZYWO: pszenne, jasne czerstwe, graham, sucharki, biszkopty, drożdżowe

 

MĄKA: pszenna, ziemniaczana, owsiana, kukurydziana

 

KASZE I RYŻ: manna, kukurydziana, ryż biały, kuskus, krakowska, drobna jęczmienna, otręby pszenne, płatki owsiane

 

PIECZYWO: żytnie, pieczywo świeże, pszenno- razowe , żytnio- razowe

 

MĄKA: żytnia, pszenna razowa

 

KASZE I RYŻ: jaglana, gryczana, wszystkie kasze gruboziarniste nieprzecierane

 

Warzywa

marchew, szpinak, dynia, pomidory bez skórki i pestek (okazjonalnie), sałata zielona, koperek, groszek zielony, cebula gotowana lub pieczona (okazjonalnie), kiszona kapusta (okazjonalnie)cukinia, bakłażan, fasolka szparagowa, buraki, ziemniaki, kalafior, brokuły, cykoria, por (duszony lub gotowany), seler naciowy

suche nasiona roślin strączkowych (groch, soja, fasola, cieciorka, soczewica) kapusty, surowa cebula, rzodkiewka, ogórki, grzyby, papryka, warzywa marynowane

Mleko i produkty mleczne

mleko do 2% tłuszczu, produkty mleczne fermentowane: jogurtu (okazjonalnie), kefiry, maślanki), zsiadłe mleko, sery twarogowe tłuszczu, mozzarella (okazjonalnie) ricotta, feta, serki wiejskie (okazjonalnie)

sery żółte, topione, dojrzewające, pleśniowe
Owoce

jabłka gotowane lub pieczone, winogrona, awokado, banany, brzoskwinie, nektarynki, morele, owoce w postaci przecieranej bez pestek

czereśnie, gruszki, wiśnie, agrest, śliwki owoce cytrusowe, owoce suszone, orzechy, owoce marynowane, owoce kandyzowane

Ryby, drób, mięso

MIĘSO: cielęcina, wołowina, konina, wieprzowina od szynki lub schab, polędwiczka wieprzowa, wątróbka, ozorki, królik

 

DRÓB: kurczak lub indyk bez skóry

 

RYBY: sandacz, pstrąg, szczupak, dorsz, mintaj, tilapia,

 

WĘDLINY: chuda szynka drobiowa, wołowa, wieprzowa, polędwica

 

MIĘSO: baranina, tłuste wieprzowe, dziczyzna

 

DRÓB: kaczka, gęś

 

RYBY: tłuste: węgorz, karp, śledzie, halibut, łosoś, ryby marynowane, wędzone, konserwowe

 

WĘDLINY: pasztety, kiełbasy, kabanosy, frankfurterki, inne tłuste wyroby wędliniarskie  

 

Jaja

Na miękko, jajecznica i omlety gotowane na parze lub wodzie, jajka w koszulce.

Na twardo, smażone na boczku lub słoninie.

Tłuszcze

olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, sojowy, słonecznikowy

smalec, masło (ograniczyć), słonina, margaryny twarde

Słodycze

cukier brązowy w niewielkich ilościach, miód, syrop klonowy

słodycze zawierające tłuszcz i alkohol, czekolada

Przyprawy

przyprawy warzywne, zioła: bazylia, szałwia, rozmaryn, estragon, oregano, natka pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, wanilia, cynamon, sok z cytryny, sól

ocet, pieprz, musztarda, ostre przyprawy: chili, curry, imbir, tabasco i inne

Napoje

woda mineralna niegazowana, słaba herbata, kawa zbożowa, napary z ziół, herbaty owocowe, rozcieńczone soki owocowe

woda mineralna gazowana, napoje słodkie gazowane, mocna kawa, alkohol



mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak