kolacje

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 290
Białka (g) 18
Tłuszcze (g) 20
Węglowodany (g) 46
PIEROŻKI Z ZIELONYM SERKIEM 
 
Składniki na ciasto: (4 porcje)

 

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gorącej wody
  • odrobina soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 

 

Składniki na farsz:  

 

  • 250g sera ricotta
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • sól

 

Sposób przyrządzenia:  

 

Składniki farszu, dokładnie wymieszać i doprawić solą do smaku. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić w głębienie, wlać olej rzepakowy i wbić jajka. Dodać wodę. Zagnieć ciasto na gładką masę. Stolnice podsypać mąką i wyrabiać energicznie ciasto ok 10-15 min. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na bardzo cienki plaster. Z każdego wykroić szklanką lub innym okrągłym naczyniem parzystą ilość plasterków (mi wyszło 32). Na 16 plasterków ciasta nałożyć po 1 łyżeczce farszu, brzegi zwilżyć wodą, pozostałe 16 położyć na wierzch i skleić brzegi. Odczekać ok 5 minut. W dużym garnku zagotować osoloną wodę  z odrobiną oleju rzepakowego. Wkładać porcjami pierożki i podgrzewać, aż wypłyną na powierzchnię.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 371
Białka (g) 21
Tłuszcze (g) 12
Węglowodany (g) 43
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

 

Składniki: (ok 6 naleśników)  

 
Na ciasto: 

 

  • 150g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka 1,5% tłuszczu
  • 100ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina soli
 
Na farsz:

 

  • 40dag świeżego szpinaku lub 250g mrożonego
  • 1 średnia cebula
  • 3 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 75g serka twarogowego do smarowania (najlepiej light)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

 

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolitą konsystencję. Smażyć bez dodatku tłuszczu cienkie naleśniki. Jeżeli będziemy używać świeżego szpinaku należy go dokładnie umyć i poucinać twarde łodyżki. Następnie blanszować ok 3 minut we wrzątku, odcedzić i zalać bardzo zimną wodą (szpinak nie traci wtedy swojego koloru). Cebulę, czosnek i suszone pomidory drobno posiekać. Na dno patelni wlać ¼ szklanki wywaru warzywnego, wrzucić posiekany czosnek, następnie cebulę i suszone pomidory. Chwilę podgotować. Dodać szpinak (należy wycisnąć wcześniej z niego nadmiar wody), olej i dusić ok 10 minut. Na koniec dodać serek, przyprawy i dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nakładca farsz i zawijać w rulon lub składać w trójkąt.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak