obiady

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 187
Białka (g) 7
Tłuszcze (g) 10
Węglowodany (g) 18
ZUPA KREM Z MARCHWII Z POMARAŃCZĄ I GRILLOWANYMI KREWETKAMI
 
Składniki na zupę: (4 porcje)     

 

  • 0,5kg marchewki    
  • 1 średnia cebula    
  • 1 duża pomarańcza    
  • świeży korzeń imbiru- ok 10g (imbiru można użyć więcej według uznania)    
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, por, ½ małej cebuli, kawałek kapusty włoskiej, kolendra    
  • 1 łyżka oleju rzepakowego    
  • mała puszka mleczka kokosowego    
  • 1,5 litra wody    
  • pieprz, mielona słodka czerwona papryka

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Włoszczyznę umyć, obrać i wrzucić do gotującej się wody. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, a wywar aromatycznie pachnący.. W międzyczasie drobno posiekać imbir, zetrzeć skórkę z ¼ pomarańczy i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i szklić ok 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w plasterki marchew, przyprawy, sól, pieprz, curry i dusić ok 5 minut. Marchew podlać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy i dusić aż cały sok wyparuje. Zalać wywarem i gotować ok 20 minut. Po tym czasie zmiksować, dodać mleczko kokosowe, doprawić ewentualnie do smaku. Zupę podawać z grillowanymi krewetkami.

 

Składniki na krewetki: (4 porcje) 

 

  • 200g dużych krewetek
  • kawałek imbiru
  • sok z limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
 
Sposób przyrządzenia: 

 

Krewetki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki. Dodać do nich  starty imbir, sok z limonki, oraz sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie grillować ok 5 minut.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 336
Białka (g) 28
Tłuszcze (g) 12
Węglowodany (g) 29
 
Miodowa pierś z kurczaka z ziemniakami w mundurku i groszkiem cukrowym

 

Składniki: 

 

  • 1 pierś z kurczaka-100g
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • gałązki świeżego tymianku
  • przyprawy: sól, słodka czerwona papryka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 125g groszku cukrowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

Sposób przyrządzenia:

 

Z oleju, roztartego czosnku, przypraw, miodu zrobić marynatę, którą natrzeć pierś z kurczaka (ja do tego celu użyłam pędzelka). Natartego kurczaka przełożyć do miseczki, ułożyć na niej gałązki tymianku i odstawić do lodówki minimum na godzinę. Grillować z obydwóch stron. Podawać z pieczonymi młodymi ziemniakami i groszkiem cukrowym. Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) posmarować oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 30 minut. Groszek ugotować na parze (ok 10-15 minut).

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak