śniadania

Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 336
Białka (g) 10,5
Tłuszcze (g) 7
Węglowodany (g) 57
PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ Z SOSEM MALINOWYM
 
Składniki: (2 porcje) 

 

  • 90g kaszy jaglanej
  • 130ml wody
  • 1 jajko
  • 3 morele suszone
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka miodu
 
Na sos: (2 porcje)

 

  • 150g malin
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

 

Sposób przyrządzenia:

 

Kaszę wsypać do wrzątku i gotować ok 10-15 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały nadmiar wody. W międzyczasie posiekać drobno morele i żurawinę, na patelni bez dodatku tłuszczu uprażyć płatki migdałowe i ziarna słonecznika. Ostudzoną kaszę przełożyć do miseczki wbić jajko, dodać suszone owoce, migdały, słonecznik, miód wszystko dokładnie wymieszać. Formować placuszki i smażyć na patelni z obydwóch stron (patelnię smarować małą ilością oleju rzepakowego). Placuszki podawać polane sosem malinowym.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Wartość odżywcza i energetyczna
kcal 90,5
Białka (g) 10,5
Tłuszcze (g) 4,5
Węglowodany (g) 2
TWAROGOWA PASTA Z ŁOSOSIEM

 

Składniki: (2 porcje) 

 

  • 100g serka białego do smarowania ok 5-7% tłuszczu (ja użyłam 5%)
  • 50g gotowanego na parze łososia
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól

 

Sposób przyrządzenia: 

 

Serek przełożyć do miseczki, dodać posiekanego gotowanego łososia, koperek, sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastę rozłożyć na 4 kromeczka tostowego pieczywa.

 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak