Zgaga - czym jest i jak powstaje

Zgaga to uczucie pieczenia i/lub bólu w przełyku, często zlokalizowane za mostkiem lub w nadbrzuszu. Może mu towarzyszy gorzki smak w ustach.

Zgaga - czym jest i jak powstaje
Przyczyną zgagi jest wsteczne zarzucanie kwaśnej treści z żołądka do przełyku. Zjawisko to nazywamy refluksem.

 

 

Niemal każdy z nas doświadcza epizodów refluksu, najczęściej po posiłku. Mówimy wtedy o refluksie fizjologicznym, który jest krótkotrwały i nie powoduje dolegliwości. Bywa jednak, że cofanie się treści pokarmowej z żołądka do przełyku występuje częściej i jest nasilone. Mówimy wtedy o refluksie żołądkowo-przełykowym (chorobie refluksowej), którego najbardziej charakterystycznym objawem jest zgaga.

 

Zgaga jest objawem występującym bardzo często i z różnym nasileniem. Badanie epidemiologiczne wskazuje, że objawy występują codziennie u 7% osób, a 30% osób ma dolegliwości co najmniej raz w miesiącu.

 

 

Dlaczego powstają dolegliwości?

 

 

W prawidłowych warunkach wstecznemu zarzucaniu treści pokarmowej z żołądka do przełyku zapobiega dolny zwieracz przełyku. Dolny zwieracz przełyku to mięsień, który sprawia, że pokarm przemieszcza się w jednym kierunku (działa jak zastawka). Bywa jednak, że dolny zwieracz przełyku nie zamyka się dość mocno, umożliwiając wsteczne zarzucanie kwaśnej treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Jak już wspominano, treść żołądka ma odczyn kwaśny, ze względu na zawarty w niej kwas solny, i przechodząc do przełyku, powoduje podrażnienie jego dolnej części. Jeżeli refluks występuje często i jest przyczyną nawracających dolegliwości i/lub uszkodzenia błony śluzowej przełyku, mówimy wtedy o chorobie refluksowej.