Dzień czwarty

Pierwsze śniadanie

 

  • 150 g serka
    wiejskiego „light”
  • 4 oliwki
  • listki
    świeżej bazylii
  • łyżka ziaren
    słonecznika
  • herbata owocowa
 

 

Drugie śniadanie składniki do wyboru

 

  • 1 jogurt pitny 200-250 ml
  • 1 szklanka kefiru/maślanki
  • 150 g serka wiejskiego 3% tł.
  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego cienko  posmarowana masłem/margaryną z plasterkami pomidora lub ogórka bez skóry
  •  2-3 wafle ryżowe
  • Owoc (jabłko, gruszka, banan, mała kiść  winogron, 2 kiwi, 2 plastry ananasa, 5 śliwek, 3-4 morele, 1 brzoskwinia, 1 nektarynka, 1 szklanka truskawek / borówek / malin)
  • 1 porcja budyniu lub kisielu
  • 150g galaretki owocowej
  • Garść ziaren słonecznika lub pestek dyni
  • Mała garść orzechów – włoskich, laskowych, nerkowców, brazylijskich, migdałów
  • Garść suszonych owoców (suszone morele, śliwki, jabłka, daktyle, rodzynki)
  • Świeże warzywa do pochrupania:  2-3 marchewki, ogórek pokrojony w słupki    
  • 250 ml soku warzywnego lub owocowo-warzywnego
 

 

Obiad

 

  • Łosoś w sosie
    krewetkowym
  • 3 łyżki
    ugotowanego
    ryżu
  • herbata / woda

 

Przepis:

 

Łosoś w sosie krewetkowym [1 porcja] – 150 g fileta z łososia, 1/2 szklanki krewetek koktajlowych, mały por, łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka śmietany jogurtowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka koperku, sól, pieprz. Pora pokrój w plasterki, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Połóż na nim łososia, posyp połową koperku i zapiecz. Do garnka wrzuć krewetki, dodaj śmietanę, jogurt i resztę koperku, przypraw, wymieszaj, podgrzej. Gotowym sosem polej łososia.

 

 

 

Podwieczorek

 

Do wyboru te same składniki jak na drugie śniadanie

 

Kolacja

 

  • Sałatka
    owocowoserowa
  • herbata / woda

 

Przepis:

 

Sałatka owocowo-serowa [1 porcja] – pokroić w kostkę 1 gruszkę bez skóry i 1/3 sera pleśniowego typu camembert „light” (40 g). Posypać rozkruszonymi 3 orzechami włoskimi i polać 1 łyżką jogurtu naturalnego. Posypać do smaku cynamonem i curry.