Dzień piąty

Pierwsze śniadanie

 

  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego
  • 1 plaster łososia
    wędzonego
  • 2 plastry
    pomidora bez
    skóry
  • herbata owocowa
 

 

Drugie śniadanie składniki do wyboru

 

  • 1 jogurt pitny 200-250 ml
  • 1 szklanka kefiru/maślanki
  • 150 g serka wiejskiego 3% tł.
  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego cienko  posmarowana masłem/margaryną z plasterkami pomidora lub ogórka bez skóry
  •  2-3 wafle ryżowe
  • Owoc (jabłko, gruszka, banan, mała kiść  winogron, 2 kiwi, 2 plastry ananasa, 5 śliwek, 3-4 morele, 1 brzoskwinia, 1 nektarynka, 1 szklanka truskawek / borówek / malin)
  • 1 porcja budyniu lub kisielu
  • 150g galaretki owocowej
  • Garść ziaren słonecznika lub pestek dyni
  • Mała garść orzechów – włoskich, laskowych, nerkowców, brazylijskich, migdałów
  • Garść suszonych owoców (suszone morele, śliwki, jabłka, daktyle, rodzynki)
  • Świeże warzywa do pochrupania:  2-3 marchewki, ogórek pokrojony w słupki    
  • 250 ml soku warzywnego lub owocowo-warzywnego
 

 

Obiad

 

  • Kurczak z
    marchewką i
    curry
  • 2 łyżki
    ugotowanego
    ryżu
  • herbata / woda

 

Przepis:

 

Kurczak z marchewką i curry [1 porcja] – 1 filet z piersi kurczaka (100-120 g), 1 łyżka curry, 1 łyżka rodzynek, 2 małe marchewki, 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki, sól, łyżeczka oliwy. Kurczaka natrzyj solą, pokrój w kostkę, posyp curry i odstaw do lodówki. Marchewki pokrój w plasterki. Mięsko podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj marchewki i rodzynki, polej bulionem, posyp szczyptą curry. Duś pod przykryciem.

 

 

Podwieczorek

 

Do wyboru te same składniki jak na drugie śniadanie

 

Kolacja

 

  • Sałatka
    pomidorowa z
    oliwkami
  • herbata / woda

 

Przepis:

 

Sałatka pomidorowa z oliwkami [1 porcja] – 3 liście sałaty, 1 pomidor bez skóry, 30 g sera pleśniowego typu camembert „light”, 4 oliwki, 3-4 posiekane orzechy, sos: łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz. Sałatę porwij, pomidora i ser pokrój, wymieszaj wszystkie składniki z sosem.