Dzień pierwszy

Pierwsze śniadanie

 

  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego
  • 1 plaster polędwicy lub szynki
  • kilka plasterków ogórka bez skóry
  • herbata owocowa
 

 

Drugie śniadanie składniki do wyboru

 

  • 1 jogurt pitny 200-250 ml
  • 1 szklanka kefiru/maślanki
  • 150 g serka wiejskiego 3% tł.
  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego cienko  posmarowana masłem/margaryną z plasterkami pomidora lub ogórka bez skóry
  •  2-3 wafle ryżowe
  • Owoc (jabłko, gruszka, banan, mała kiść  winogron, 2 kiwi, 2 plastry ananasa, 5 śliwek, 3-4 morele, 1 brzoskwinia, 1 nektarynka, 1 szklanka truskawek / borówek / malin)
  • 1 porcja budyniu lub kisielu
  • 150g galaretki owocowej
  • Garść ziaren słonecznika lub pestek dyni
  • Mała garść orzechów – włoskich, laskowych, nerkowców, brazylijskich, migdałów
  • Garść suszonych owoców (suszone morele, śliwki, jabłka, daktyle, rodzynki)
  • Świeże warzywa do pochrupania:  2-3 marchewki, ogórek pokrojony w słupki    
  • 250 ml soku warzywnego lub owocowo-warzywnego
 

 

Obiad

 

  • Zupa pieczarkowa z estragonem
  • 1 kromka pieczywa tostowego
  • herbata / woda

 

Przepis:

 

Zupa pieczarkowa z estragonem [1 porcja] – 250-300 g pieczarek pokrojonych w grube plastry; 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki, 2 łyżeczki masła, 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu (ewentualnie suszony), 1 łyżka śmietany jogurtowej, sól, świeżo zmielony pieprz. W rondlu rozgrzej masło, dodaj pieczarki, poczekaj aż się zrumienią, dolej bulion oraz estragon i zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Zmiksuj, dodaj śmietanę, przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Podwieczorek

 

Do wyboru te same składniki jak na drugie śniadanie

 

Kolacja

 

  • Duszona cukinia  z marchewką
  • herbata / woda

 

 

Przepis:

 

Duszona cukinia z marchewką [1 porcja] – rozgrzej odrobinę oliwy na patelni, wrzuć pokrojoną w plasterki 1 marchewkę, podlej wodą i duś, dodaj pokrojoną w talarki małą cukinię, przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, duś do miękkości mieszając, posyp łyżką startego sera.