Dzień szósty

Pierwsze śniadanie

 

  • 1 szklanka mleka
    1,5-2% tł.
  • 3 łyżki dowolnych
    płatków
    śniadaniowych
    lub musli
  • 1 mała
    nektarynka
  • herbata owocowa
 

 

Drugie śniadanie składniki do wyboru

 

  • 1 jogurt pitny 200-250 ml
  • 1 szklanka kefiru/maślanki
  • 150 g serka wiejskiego 3% tł.
  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego cienko  posmarowana masłem/margaryną z plasterkami pomidora lub ogórka bez skóry
  •  2-3 wafle ryżowe
  • Owoc (jabłko, gruszka, banan, mała kiść  winogron, 2 kiwi, 2 plastry ananasa, 5 śliwek, 3-4 morele, 1 brzoskwinia, 1 nektarynka, 1 szklanka truskawek / borówek / malin)
  • 1 porcja budyniu lub kisielu
  • 150g galaretki owocowej
  • Garść ziaren słonecznika lub pestek dyni
  • Mała garść orzechów – włoskich, laskowych, nerkowców, brazylijskich, migdałów
  • Garść suszonych owoców (suszone morele, śliwki, jabłka, daktyle, rodzynki)
  • Świeże warzywa do pochrupania:  2-3 marchewki, ogórek pokrojony w słupki    
  • 250 ml soku warzywnego lub owocowo-warzywnego
 

 

Obiad

 

  • Makaron penne z
    łososiem i
    brokułami
  • herbata / woda

 

Przepis: 

 

Makaron z mozzarellą i cukinią [1 porcja] – 70 g makaronu penne, 50 g sera mozzarella, 1/2 cukinii pokrojonej w plastry, 2-3 suszone pomidory, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cukinię, dodaj pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj makaron z warzywami i pokrojoną w kostkę mozzarellą.

 

 

Podwieczorek

 

Do wyboru te same składniki jak na drugie śniadanie

 

Kolacja

 

  • Sałatka z
    pestkami dyni
  • herbata / woda

 

Przepisy:

 

Sałatka z pestkami dyni [1 porcja] – 3 liście sałaty, 3 rzodkiewki, garść dowolnych kiełków, 2 łyżki uprażonych pestek dyni, 2 plasterki polędwicy, sos: 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny, ulubione zioła, sól, pieprz.