Dzień trzeci

Pierwsze śniadanie

 

  • 1 kromka
    pieczywa
    pełnoziarnistego
    posmarowana
    serkiem
    puszystym
  • 3-4 rzodkiewki
  • herbata owocowa
 

 

Drugie śniadanie składniki do wyboru

 

  • 1 jogurt pitny 200-250 ml
  • 1 szklanka kefiru/maślanki
  • 150 g serka wiejskiego 3% tł.
  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego cienko  posmarowana masłem/margaryną z plasterkami pomidora lub ogórka bez skóry
  •  2-3 wafle ryżowe
  • Owoc (jabłko, gruszka, banan, mała kiść  winogron, 2 kiwi, 2 plastry ananasa, 5 śliwek, 3-4 morele, 1 brzoskwinia, 1 nektarynka, 1 szklanka truskawek / borówek / malin)
  • 1 porcja budyniu lub kisielu
  • 150g galaretki owocowej
  • Garść ziaren słonecznika lub pestek dyni
  • Mała garść orzechów – włoskich, laskowych, nerkowców, brazylijskich, migdałów
  • Garść suszonych owoców (suszone morele, śliwki, jabłka, daktyle, rodzynki)
  • Świeże warzywa do pochrupania:  2-3 marchewki, ogórek pokrojony w słupki    
  • 250 ml soku warzywnego lub owocowo-warzywnego
 

 

Obiad

 

  • Makaron z
    mozzarellą i
    cukinią
  • herbata / woda

 

Przepis:

 

Makaron z mozzarellą i cukinią [1 porcja] – 70 g makaronu penne, 50 g sera mozzarella, 1/2 cukinii pokrojonej w plastry, 2-3 suszone pomidory, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cukinię, dodaj pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj makaron z warzywami i pokrojoną w kostkę mozzarellą.

 

 

Podwieczorek

 

Do wyboru te same składniki jak na drugie śniadanie

 

Kolacja

 

  • Sałatka z
    tuńczyka z
    kiełkami
  • herbata / woda

 

Przepis: 

 

Sałatka z tuńczyka z kiełkami [1 porcja] – 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 2 ogórki konserwowe, garść dowolnych kiełków, 1 mały pomidor bez skóry, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Składniki pokrój i wymieszaj. Zrób sos z jogurtu, musztardy, soli i pieprzu.